Kako da razumete Vašu dioptriju

 

Pre svega morate da znate da recepat za naočare i kontaktna sočiva NISU isti.

Dakle, ako imate recept za naočare, biće vam potreban novi očni pregled sa oftalmologom kako biste dobili recept za kontaktna sočiva.

Recept obično uključuje: baznu krivinu, prečnik, sferu, a zatim cilindar i aksis ako imate astigmatizam.

 

Recept za levo i desno oko mogu biti isti, ali takođe mogu biti veoma različiti, u svakom slučaju biće napisani odvojeno. Vaš recept će sadržati i rok trajanja (obično godinu dana) i ime kontaktnih sočiva koje su najbolje za Vas npr. Acuvue Oasis sa Hidraclear Plus.

 

  • Bazna krivina (BC): se obično piše u milimetrima i određuje koji oblik sočiva je potrebno da bi sočivo dobro prijanjalo na površinu oka.
  • Prečnik/diametar (DIA): Takođe u milimetrima i određuje širinu koja najbolje odgovara vašem oku.
  • Snaga / Sfera (PVR / GT / D): Pokazuje da li ste dalekovidi ili kratkovidi i koliko korekcija Vam je potrebno. Ako ste dalekovidi Vaša dioptrija će početi sa + (plus znak), a ako ste kratkovidi počeće sa - (minus znak).

 

Samo ukoliko treba korekcija za astigmatizam:

 

  • Cilindar (CRD): Cilindar je uvek minus broj i pokazuje koliko korekcija Vam je potrebno za astigmatizam.
  • Aksis (AKS): Astigmatizam je uzrokovan nepravilnom zakrivljenošću oka; osa je brojka koja određuje ugao ispravke potrebne kako bi vid bio jasan. Aksis je uvek broj između 0 i 180 stepeni.

 

Samo ukoliko imate presbiopiju (multifokal):

 

  • Dodatak (ADD): Ako patite od staračke dalekovidosti to utiče na Vaš vid na blizinu i ovo je dodatak koji određuje nivo korekcije da biste bili u stanju da jasno vidite na blizinu. Ovo je broj između 0,50 i 3,00.
  • Dominantno oko: Ako su Vam potrebne Multifokal ili Bifokal korekcije imaćete dominantno oko i biće obično označeno sa "D" i "N"

 

eOptika.rs nije ovlašćena da Vam preporuči određeni tip kontaktnih sočiva, brend ili dioptriju, to može samo Vaš izabrani očni lekar.

Ako imate kutiju od Vaših prethodnih kontaktnih sočiva možete nam poslati fotografije kutije na

 hello@eoptika.com ili Info@eoptika.rs i mi ćemo Vam pomoći da poručite sočiva

Slika traba da izgleda kao sledeći primer:

Prijavite se za naš newsletteri budite među prvima koji će saznati za naše promocije i vesti