Najčešće postavljana pitanja

 

Koja je preporučena starost za  korišćenje kontaktnih sočiva?

Ne postoji preporučeni uzrast, ako je osoba (dete) sposobna da se brine o sočivima na pravi način, može se početi u najranijim uzrastima, uz redovne konsultacije sa očnim lekarom.

 

Zašto je potreban recept za kontaktna sočiva?

Recept za naočare i kontaktna sočiva NISU isti. Vaš recept za kontaktna sočiva je posebno prilagođen obliku Vašeg oka. Oči se razlikuju po veličini i obliku. Samo očni doktor može precizno izmeriti i odrediti veličinu i vrstu kontaktnih sočiva pogodanih za Vas kao i odgovarajuću dioptriju.

 

Da li se recept za naočare razlikuje od recepta za kontaktna sočiva?

Odgovor je DA. Svaki put kada naručite kontaktna sočiva, recept mora da sadrži važne informacije kao što su jačina sočiva, veličine sočiva, brend.

 

Da li je bezbedno spavati sa kontaktnim sočivima?

Sa nekim kontaktnim sočivima je dozvoljeno spavati, ali rizik od infekcije sa povećava i Vaše oči se neće odmoriti na adekvatan način.

 

Kako da se brinete o kontaktnim sočivima na pravi način?

Pre stavljanja i uklanjanja sočiva ruke operite sapunom i osušite čistim peškirom. Sočiva čistite i držite isključivo u rastvorima koji su namenjeni za kontaktna sočiva. NIKADA ne stavljajte kontaktna sočiva u običnu, destilovanu vodu ili bilo koju drugu tečnost koja nije namenjena za kontaktna sočiva.

 

Šta ako Vam je neprijatno sa kontaktnim sočivima?

Ako se osećate neprijatno prestanite sa upotrebom kontaktnih sočiva, ukoliko imate peckanje, crvenilo ili bilo koji drugi simptom obratite se očnom lekaru. Nikada nemojte stavljati sočiva u otečene ili krvave oči.

 

Koja je razlika između dnevnih i mesečnih kontaktnih sočiva?

Dnevna kontaktna sočiva treba menjati svakoga dana, svakog jutra se iz kutije uzima novi par koji se uveče baca.

Mesečna i nedeljna sočiva su namenjena za višednevnu upotrebu i potrebno ih je svake večeri čistiti i čuvati u odgovarajućem rastvoru za kontaktna sočiva.

 

Koje su prednosti dnevnih kontaktnih sočiva?

S obzirom na to da svakog jutra uzimate novi par sočiva iz kutije, Vaše oči će biti više odmorne sa dnevnim kontaktnim sočivima,

 

Da li možete da koristite sočiva duže nego što je navedeno?

Ne, zato što kontaktno sočivo i njegovo svojstvo korekcije vida ima životni vek koji preporučuje proizvođač. Ovo vreme treba strogo poštovati kako ne bi došlo do neželjenih efekata (infekcija, zamaranja oka, krvavih očiju i slično).

 

Ukoliko imate pitanja pišite nam na hello@eoptika.com ili Info@eoptika.rs, biće nam drago da Vam odgovorimo u najkraćem roku.

 

 

Prijavite se za naš newsletteri budite među prvima koji će saznati za naše promocije i vesti